Wednesday, 14 January 2015

about Kuih Berderam @ telinga keling


kuih ini kalau difikirkan balik tak ramai yang suka makan termasuk saya...tetapi satu kejadian telah membuatkan saya suka sangat makan kuih ni sebab terpengaruh dengan rakan saya Amalina Zainudin sebab setiap kali pergi pasar malam mesti nak beli kuih ni...Dia paksa saya try makan dan dengan terpaksanya saya makan dan sehinnga sekarang saya telah mula minat kuih deram ni. Jadi saya sya nak share sikit dengan peminat kuih ni resepi untuk membuat kuih berderam.

Resepi Kuih Berderam:


Bahan-bahan 

  • 250 g tepung beras
  • 250 g tepung gandum
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 2 cawan air
  • 1 1/2 cawan gula apong (gula melaka)
  • Minyak yang banyak utk menggoreng
  • Sedikit garam

  • cara pembuatannya:
    1. Ayak tepung gandum dan tepung beras bersama.Masukkan gula pasir dan gaulkan.
    2.  Larutkan gula apong dan garam dengan air.Masukkan ke dalam adunan tepung.Adunkan.Biarkan 30 minit.
    3.  Panaskan minyak dengan api yang kecil.Canai adunan tepung dan terapkan bentuk kuih peneram (acuan ada jual). Goreng hingga timbul dan sentiasa balik-balikkan utk masak sekata.
    4. Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment